неделя, 2 ноември 2014 г.

Пиенето на кафе е свързано с гените

За някои, кафето е истински нектар на боговете, а други няма да се докоснат и до капка от него. Ново проучване разкрива как гените влияят върху предпочитанията на хората към чашата кафе.

Изследователи анализирали генетичните данни от проучвания на повече от 120 000 пиещи кафе от европейски и афро-американски произход. Те са открили осем съвпадения на човешкия геном, свързани с пиенето на кафе, шест от които никога не са били свързани с консумацията на напитката преди.



"Кафето, основен източник на кофеин, е сред най-широко консумираните напитки в света и подлежи на много дискусии по отношение рискове и ползи за здравето," пишат изследователите в проучването.

Те посочват, че пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2, заболяване на черния дроб и болестта на Паркинсон. Въпреки това още не е ясно какъв е ефектът при сърдечно-съдови заболявания, бременност и други.

Изследователите установили два нови гена, участващи в начина, по който тялото преработва кофеин, POR и ABCG2. Открили, че тези, които пият повече кафе е по-вероятно да имат някои варианти на двата гена, които кодират протеини, участващи в метаболизма на кофеин.

Те са открили области близо до гените, наречени BDNF и SLC6A4, които могат да играят роля в това как кофеинът влияе на мозъка с положително влияние. Участниците в проучването, които отделят по-малко BDNF, чувстват по-малко ползите от пиене на кафе. По-големите пиячи на кафе са по-склонни да имат определен вариант на SLC6A4 гена, който кодира протеин, пренасящ мозъчния химикал серотонин.

Изследователите също така идентифицират области близо до гена, наречени GCKR и MLXIPL, които участват в производството на захар и мазнини, но не са били свързани с разпад или неврологични ефекти от кафе преди. Те открили, че хората, които пият повече кафе, са по-склонни да имат вариант на гена GCKR, който може да повлияе на начина, по който мозъкът реагира на кофеин. Връзката между MLXIPL и пиенето на кафе остава неясно според изследователите.

"Нашите резултати подкрепят хипотезата, че метаболитни и неврологични механизми на кофеин допринасят за навиците на потребление на кафе", пишат изследователите.


Така че, следващия път, когато пресегнете към поредната чаша кафе, можете да обвините гените си. :)

Източник: mashable.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар