сряда, 29 октомври 2014 г.

Да намерим време за четене

Хората често казват, че нямат достатъчно време да четат книги. Четенето е активност, която понякога отнема повече време особено за тези, които работят на пълен работен ден, грижат се за деца и имат активен социален живот. Но любителите на книги винаги могат да намерят време.

Ето и няколко да станете по-ефективни в четенето.

1) Четете преди лягане. Всяка вечер. Екраните са вредни за очите, а самият ритуал да лежиш в леглото, докато очите ти летят през страниците, е много успокояващ. Аз ако не съм прекалено уморена, чета около 30-45 минути вечер преди лягане.

2) Четете по време на пътуването до работното място. Ако шофирате или ходите пеша до работа, аудиокнигите са невероятна възможност да наваксате с четенето. Ако пътувате в обществен транспорт, носете със себе си книга или електронен четец.

3) Четете по време на обедната си почивка. За да се разсеете от шумотевицата на работното си място, изберете някое тихо местенце, където да се насладите на вкусен обяд и на главата от книгата, за която не ви е останало време предната вечер преди лягане.

4) В дните, в които не трябва да ставате много рано, помързелувайте още в леглото с книга в ръка.

5) Починете си от телевизията. Да, понякога ни се иска да си пуснем любимия сериал и просто да изключим мозъците си за момент. Но ако вършите много дейности, докато гледате телевизия, трябва да се замислете. Когато четете, се отпускате и се въвличате само в книгата и това не ви дава възможност да извършвате други дейности. Това може би е истинската почивка за мозъка.



6) Станете социални с книгите. Присъединете се към някой литературен клуб или социална мрежа като Goodreads. Попитайте приятелите си какво са чели последно. Когато чуете за нещо ново от приятел или познат,можете ведната да го добавите в листата си "За четене", което ще ви накара да четете и повече.

Може да изглежда, че тези активности, изискват голяма ангажираност, но всъщност когато превърнете четенето в навик, те ще станат част от вас.

Продължавайте да четете!

Stay calm and keep reading!

Няма коментари:

Публикуване на коментар