понеделник, 3 ноември 2014 г.

"Старецът и морето" - впечатления от книгата и филма

"Старецът и морето" - класика, която всеки трябва да прочете. Може би сте виждали книгата в някоя от класациите "Книги, които трябва да прочетем поне 1 път в живота си" в различни платформи и списания. И това не е случайно.

"Старецът и морето" е повест от Ърнест Хемингуей. Написана през 1951 година в Куба, тя е сред най-добрите произведения на Хемингуей. Авторът получава за шедьовъра си наградата "Пулицър".

Основните герои в творбата са старият рибар Сантяго и момчето на име Манолин. Двамата са добри приятели и често излизат в морето за риба. Момчето помага на стареца в живота и често двамата обсъждат бейзболните мачове. Единствената прехрана на Сантяго е риболова, a парите, които ще получи зависят само от слуката в морето. След като 84 дни старецът не е успял да улови нищо, той се решава да навлезе навътре в океана, където вярва, че ще има големи риби.

На пръв поглед резюмето не изглежда нищо особено - история със старец и риба, но всеки, който отдели само един ден(дори и по-малко, все пак е 76 страници) в четене на повестта, ще остане развълнуван от гениалната точност, яснота и точност на изказа на автора. Това, което взех със себе си след прочита е:

„Човек може да бъде унищожен, но не и победен.“

А сега ще обърна внимание и на филма. Излезте за малко от големите молове и претъпканите кина и отделете време за един стар филм - "The Old Man and the Sea"(1990) - IMDB рейтинг - 6.9/10. Аз му давам 8/10. Като тук мога да добавя, че книгата и филма взаимно се допълват. Критиците са на мнение, че Антъни Куин като Сантяго изиграва една от най-великите си роли в киното. Дори смело мога да заявя, че това, което ми липсваше в повестта беше запълнено от филма и добрата актьорска игра.

Колкото и богато да е въображението ми, имаше моменти в повестта, които просто не си ги представях. Може би заради рибарските термини или ще трябват още един два прочета. Но със сигурност филмът ми позволи да изградя още по-добро впечатление и от историята на Хемингуей.

Ако съм събудила интереса ви към филма, ето и линк към него в IMDB   ТУК.





Какво е Вашето мнение? :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар