събота, 15 ноември 2014 г.

Представяне на "Нощта е действие" - Илиян Любомиров

И малко позакъснял пост.

На 11 ноември във Vivacom Art Hall се състоя премиерата на стихосбирката "Нощта е действие" на Илиян Любомиров, познат по-скоро под псевдонима си Августин Господинов.

Това се случи точно месец след излизането на книгата на пазара. Месец, през който тя не спря да се радва на интерес и от ИК "Жанет 45" пуснаха втори и трети, още по-голям тираж, което доказва, че младите хора четат и че съвременната проза има място в ежедневието ни.

Още преди началото младият автор беше заобиколен от свои почитатели - повечето момичета, което е нормално, имайки предвид завладяващия стил на писане и заразителния чар на Илиян Любомиров. 

Божана Апостолова - издател от ИК "Жанет 45" започна въведителната част със силни думи:

"Пет години упорито издавам българска литература и за първи път  Илиян Любомиров с първата си книга събра целия младежки елит.  Успял е да ви докосне,  успял е да ви стопли, да пожелеаете да виждате този млад човек, който най-много пише за любовта все още. Аз на година издавам 30-40 поетични книги, което е много смело действие на издател, защото поезия все по-малко и п-малко се чете. Вие опровергахте това с присъствието си."

Петър Чухов, редакторът на Илиян, го определи пред публиката като млад, красив, умен и успешен и сподели, че при него любовта е следствие, а не причина. Неговата поезия е следствие от узряване и вътрешни трепети. 

Книгата е разделена на две части, като първата се заиграва с щастието и удоволствието, а втората е минорна, но като цяло се усеща нотка оптимизъм. 

Но все пак в главната роля на сцената блесна Илиян Любомиров, който с чаша в ръка и закачлив стил прочете свои стихове, като сподели някои от любопитните истории, вдъхновили написаното. 

Към края на събитието младият поет заяви:

"Аз не възприемам себе си като поет и нямам претенции да съм такъв, а и вие не сте хора, които по принцип четат поезия." 

Повечето читатели се припознават в негови текстове поради личен мотив и тъй като има свобода да пише това, което е вътре в него, за него критиката няма значение. 

Това четене не е като другите. В залата се усещаше приемственост и закачлив дух. Публиката участваше активно, задавайки пикантни въпроси и получавайки оше по-пикантни такива. И както и със стиховете си Илиян Любомиров успя с малко думи да опише повече емоции. 

След събитието авторът беше заобиколен от почитателки и почитатели. А накрая дори се наложи да дава автографи, лични послания и снимки на свещи заради непредвиденото закъснение и много желаещи. 




Повече за автора - ТУК

Ето и едно от любимите стихотворения.

и тъй като те няма
когато другите
си целуват жените
държат им палтата
вратите ръцете
аз мога единствено
да вървя с теб
във вътрешния джоб
на палтото си
и когато минаваме
покрай цветарница
да ти избирам наум
букет светли лалета
да ям черен шоколад
от твоя любимия
да скачам в локвите
пръскайки сянката ти
и да се смея на другите
които целуват жените си
но палтата им
нямат вътрешни джобове

Няма коментари:

Публикуване на коментар