вторник, 28 октомври 2014 г.

Великобритания публикува повече книги на глава от населението от всяка друга страна

Издателите във Великобритания публикуват повече от 20 нови заглавия на всеки час в през цялата 2014 г., което означава, че страната публикува повече книги на глава от населението, отколкото където и да е другаде по света.

Според нов доклад на Международната асоциация на издателите (IPA), великобританските издатели са пуснали в печат 184 000 нови и реализирали се заглавия през 2013 г. Това се равнява на 2 875 заглавия на един милион жители.

Данните са изготвени от комбинация от цифри, предоставени от националните асоциации на издателите, националните библиотеки и националните ISBN агенции и изключва самостоятелно публикувани заглавия.

Водещият литературен агент Джони Гелър от агенцията  Къртис Браун описва данните като "или знак за културна жизненост или самоубийство в публикуването".  Според него е пълна лудост да се публикуват толкова много книги, когато средният човек чете между една и пет книги годишно.



Независимият издател Джейми Бинг също е засегнат от статистиката. "Мисля, че публикуваме твърде много книги. Това оказва отрицателно въздействие върху това колко добре публикуваме книги като индустрия. Много е трудно една книга да се публикува успешно. По-малко е толкова често много много повече ", заяви Бинг.

Но Роланд Филипс, управляващ директор на John Murray, е с положителна нагаса за цифрите. "За жизнеността на културата, книгите са от съществено значение и издателите трбва повече да вярват, че гласовете са заслужили да бъдат изслушани, дори ако не всички тези гласове да бъдат чути от потребителите", заяви Филипс.

В абсолютно изражение, Великобритания е третият водещ издател в света и първият в Европа,(за справка Китай 444 000, САЩ 304 912, Великобритания 184 000 заглавия). (В малка Исландия, която не е била включена около 1000 нови заглавия се публикуват всяка година на език, говорен от само 320 000 души.) Сдружение на издателите във Великобритания посочи, че Великобритания "също се радва на най-доброто представяне в глобален мащаб на износ в света с приходи от износ през 2013 г. над € 1,5 млрд, в сравнение с € 1 милиард за САЩ и € 331м за Испания ".

Ричард Молет, главен изпълнителен директор на Асоциацията на издателите, описва представянето на Великобритания като "водещ световно изпълнение", добавяйки, че "английският език, британската креативност, иновациите и историческа сила при публикуването са изиграли важна роля".

Няма коментари:

Публикуване на коментар