понеделник, 5 януари 2015 г.

С какво допринасят книгите за човешката душа

Наскоро попаднах на статия за това с какво допринасят книгите за човешката душа и бих искала с това да започна и първия си пост за тази година.

Писателят и философ Ален дьо Ботън и неговия екип от School of Life са стигнали до 4 точкова перспектива за това с какво допринася четенето. Във видеото те величаят стойността на книгите, като разширяват кръга ни на емпатия, облагородяват вътрешния ни живот и ни правят по-силни срещу страха от провал.





Ето ги и обобщени четирите точки.



1. Четенето пести време

Изглежда, че четенето е губене на време, но всъщност литературата спестява време- защото тя ни дава достъп до набор от емоции и събития, които отнемат години, десетилетия, хилядолетия, за да бъдат преживяни. Литературата е най-големият симулатор на реалността  - машина, която ни поставя пред безкрайно повече ситуации, отколкото можем действително да изпитаме.

2. Четенето ни прави по-добри

В литературата има една магия и тя се крие в това, как изглеждат нещата от друга гледна точка; това ни позволява да разгледаме последствията от нашите действия върху другите по нов начин; тя ни показва примери за любезни, щедри, симпатични хора.

Литература твърдо стои против системата на господстващата стойност - онази, която възнаграждава с пари и власт. Писателите ни карат да симпатизираме на идеите и чувствата, които са от дълбоко значение, но не могат да бъдат комерсиализирани в един циничен свят.

3. Четенето е лек за самотата

Ние сме по-странни, отколкото можем да признаем. Често не можем да кажем това, което всъщност мислим. Но в книгите намираме описания за това, какви наистина сме. В най-добрите книги оставаме с чувството, че писателят ни познава по-добре от нас самите: те намират думите, с които да опишат крехките, странните и специалните преживявания в нашия вътрешен живот.... Писателите отварят сърцата и умовете ни и ни дават карта за нашия вътрешен свят, за да можем да пътуваме леки като перца.

4. Четенето подготвя при неуспех

През целия ни живот един от най-големите ни страхове е от провал, да не се превърнем в загубеняци. Всеки ден медиите ни заливат с истории за провалили се хора. Интересното е, че много произведения в литературата разказват за неуспехи - по един или друг начин, множество романи, пиеси, стихове са за хора, които по някакъв начин са се провалили... Великите книги не съдят така остро, както медиите.

Литература заслужава да бъде високо ценена над всички останали - защото тя е инструмент, който ни помога да живеем и да си отидем от този свят с малко повече мъдрост, доброта и здрав разум.



Източник: brainpickings.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар