понеделник, 23 юни 2014 г.

Кафе в космоса

Чудили ли сте се, дали астронавтите пият кафе в космоса? И ако да, на какво ли има вкус то? През ноември астронавтите ше имат възможност да опитат едно истинско италианско кафе.

Италианската компания за кафе Lavazza, инженерната компания Argotec и италианската космическа агенция ASI работят заедно, за да достигнат по-големи висини. Буквално. Пренасят еспресото в Международната космическа станция. Резултатът от сътрудничеството е наречен ISSpresso (от англ. International Space Station) и представлява неразтворимо кафе, което за първи път ще бъде опитано в космоса.

Може да звучи като излишен лукс да отпиваш еспресо в космическото пространство, но управляващият директор на  Argotec Дейвид Авино казва, че то има положителен психолочески ефект.

"Храната дава важни енергийни съставки за организма, а доброто италианско еспресо е най-добрият начин да завършиш обяда особено за астронавтите. Това им помага да се чувстват по-близо до дома", казва той.



За да осигурят автентичния вкус на италианското еспресо, инженерите са изправят пред няколко предизвикателства. Те заменят пластмасовите тръби от еспресо машините със стоманена тръба, за да издържат на изключително високото налягане. Освен кафе с машината астронавтите от Международната космическа станция могат да си правят чай и бульон.

През ноември, астронавт Саманта Кристофорети от Европейската космическа агенция е на път да стане първият космонавт, който опитва новата напитка.

Дано да й напомня повече за дома. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар