понеделник, 13 октомври 2014 г.

Работните задължения на известни писатели

Всеки трябва да започне от някъде и да си плаща наема. Така е и при изявените личности в литературата.  Ето ги и едни от първите работни места, които са заемали някои от тях.

Агата Кристи
Помощник-аптекар

Когато Великобритания обявява война на Германия през 1914 г., Агата Кристи бързо се присъединява доброволно в помощ на отряда, където прекарва следващите четири години в грижа за ранени войници във военна болница в Торки, Девън. След две години на неплатен труд през 1917 г. Агата бива квалифицирана и започва да получава годишна заплата от 16 паунда до края на войната.

Фьодор Достоевски 
инженер 

Против волята му родителите на Фьодор Достоевски записват него и брат му във военния институт по инженерство в Санкт Петербург през 1838 г., когато той е бил само на 15 години. Достоевски ненавижда военното си образование и неговите интереси в литературата, класиката, религията и изкуството го правят аутсайдер сред своите съученици. И двамата му родители са починали по време на пребиваването му в института, и въпреки че е страдал от все по-влошаваща се форма на епилепсия, Достоевски завършва и започва работа като инженер. Той поддържа интереса си в областта на изкуството като превежда френска литература в свободното си време, публикува ранен руски превод на Балзак през 1843 г., последван от първия си роман, Poor Folk, през 1846 година.

Франц Кафка 
Правен чиновник

Франц Кафка се дипломира като доктор по право през 1906 г. След задължителна година на неплатена работа като правен чиновник, през ноември 1907 г. се присъединява към местна застрахователна фирма в Прага, но напуска след девет месеца, тъй като от дългата осемчасова смяна не му оставало време да пише. След това се присъединява към индустриален институт като оценител, а през 1911 г. е съосновател на една фабрика за азбест. Кафка презира дневните си работни задължения, но въпреки това е бил превъзходен служител и е повишаван няколко пъти.

Джак Керуак 
Мияч на чинии

Резюмето на  Джак Керуак включва работни длъжности като берач на памук, мияч на чинии, нощен пазач (както е посочено в On The Road (1957), работник на бензиностанция, моряк и др.


Джон Стайнбек 
Екскурзовод 

Джон Стайнбек е работил като екскурзовод и пазач в развъдник за риба в Lake Tahoe, когато се запознава с първата си жена Carol Henning през 1928 г. Двойката започва производствена дейност на манекени от гипс. Бизнесът се проваля, но родителите на Стайнбек го подкрепят финансово, докато той се опитва да се утвърди като писател.





Кърт Вонегът 
Търговец на автомобили 

След натоварена служба по време на  Втората световна, по време на която той е бил заловен и хвърлен в затвора в подземен склад за месо и е оцелял след бомбардировката над Дрезден през 1945 г. - Кърт Вонегът е работил като журналист в списание "Sports Illustrated". Когато го помолили да напише статия за състезателен кон, който прескочил ограда и се опитал да избяга, той написал "Конят прескочил шибаната ограда" на парче хартия и излезал. След това той започва работа в PR отдела на General Electric в Ню Йорк, но напуска и през 1951 г. публикува първия си роман - Piano Player (1952). Въпреки своята процъфтяваща писателска кариера през следващите години Вонегът е заемал много работни длъжности, включително рекламен агент и през 1957 г. отваря автокъща на Saab в Масачузетс.

Източник: Huffingtonpost.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар