вторник, 30 декември 2014 г.

Равносметка за 2014

В края на годината дойде и време за равносметка. Равносметка на книгите, които съм прочела,

Истината е, че никога не съм чела много книги. Не съм от хората, които като се приберат от училище/лекции/работа веднага ще хванат книгата и ще се изгубят в страниците ѝ с часове. Доскоро посягах рядко към книга и рядко си купувах, а те се трупаха ли, трупаха. И в един момент открих Goodreads. Това е Facebook за книги или ако трябва да бъда по-ясна - това е социална мрежа за читатели, която позволява да добавяте, да оценявате, да давате отзиви за книги и да споделяте вашия читателски опит с други читатели в социалната мрежа.  Ето ТУК можете да получите повече информация.

В края на миналата година си поставих цели, които искам да постигна и една от тях беше да чета повече книги и тук на помощ дойде Goodreads предизвикателството за четене. Гледах да са повече от 1 на месец и си заложих като предизвикателство да прочета 20 книги. Знам, не е много, но за начинаещ като мен мисля, че е добро начало.

Благодарение на това начинание и на Goodreads предложенията от приятели, успях да открия книги, заслужаващи да бъдат прочетени няколко пъти, трайно оставащи в съзнанието.

Следвайки предговора на "Човекът в търсене на смисъл" на Виктор Франкъл, а именно:

"Общо взето, една книга си струва да бъде прочетена, препрочитана и да намери място в библиотеката ни, ако в нея има поне един пасаж, една идея със силата да промени живота на човек.", книгите, които оставиха траен отпечатък в мен през 2014 са следните:

1) Книгите на Халед Хосейни и по-скоро "Ловецът на хвърчила" и "Хиляда сияйни слънца" - повече информация можете да намерите ТУК.

2) "Човекът в търсене на смисъл" на Виктор Франкъл. Задължително четиво за всеки човек, независимо дали е разколебан за смисъла на човешкия живот или е сигурен в това, което е осъзнал за съществуването си. В предговора още е написано, че "общо взето една книга си струва да бъде прочетена, препрочитана и да намери място в библиотеката ни, ако в нея има поне един пасаж, една идея със силата да промени живота на човек." В тази книга има не една такова място. Със сигурност ще се връщам много пъти към книгата и бих я препоръчала на всеки - разглежда се смисъла на любовта, екзистенциалния вакуум, смисъла на съществуването, смисъла на страданието и много други. След описанието на живота в концентрационния лагер, в който самия виктор Франкъл е бил, той стига и до заключението на Ницше, че "онзи, който има защо да живее, може да понесе почти всяко как."

3) "Родени на тичат" на Кристофър МакДугъл - Разказ за най-добрите бегачи на дълги разстояния – индианците от племето тараумара, запознаваме се с културата и философията им за живота, за красотата на разбиранията им за света. Книгата е пълна с различни изследвания, които обръщат с главата надолу цялата информация за тичането, за еволюцията и устройството на тялото ни. Невероятно мотивираща книга. След като я прочетох, изпитах огромно желание да следвам инструкциите в книгата и да приложа на практика прочетеното. Нищо чудно да ме видите в следващия маратон :)

И така резултатът в края на годината е 20/20. Не пропускайте да вземете участие в предизвикателството на Goodreads за 2015, но си поставете постижими цели. Недейте да се вманиачавате прекалено много, ако сте изостанали с една, две или повече книги от графика, а декември е вече тук. Нали четете? Това е най-важното! :)

Весело посрещане на новата година! И не забравяйте, че четящият човек е красив!


Няма коментари:

Публикуване на коментар