събота, 30 август 2014 г.

Goodreads - сайтът, в който трябва да имате регистрация



Попаднах на Goodreads съвсем случайно, докато разглеждах фийда си във Facebook. Мои приятели вече имаха регистрация там и препоръчваха книги. Любопитството ми да разбера кои други книги се препоръчват, ме накара да си направя регистрация в сайта и не сбърках. Сега съм повече от доволна.

Накратко, Goodreads е сайт, в който можете да споделяте свои впечатления от книгите, които сте прочели, да ги оценявате от скалата 1-5, да участвате в дискусии и игри. При регистрация всеки има личен профил, където може да си добави "рафтове":
  • книги, които съм прочел - Read
  • книги, които смятам да прочета - Want to Read
  • книги, които чета в момента - Currently Reading 
Може да си добавите и допълнителни рафтове според вашите предпочитания. Също така след като сте оценили определен брой книги, автоматично получавате предложения от Goodreads за заглавия, които биха ви допаднали според оценките, които сте дали до този момент. Тази опция е изключително полезна, особено ако сте били обективни в оценката си на прочетените книги. 

Сайтът е и един вид социална мрежа - отново можете да се сприятелявате с хора, да следите какво четат приятелите ви и какво препоръчват. Цялата тази информация излиза в главното меню. Наскоро открих и възможността да членуваш в групи, където се дискутират нови и стари заглавия, как четеш, дали слушаш музика, докато четеш и други всевъзможни теми. 

От новата година стартира и предизвикателство за четене(2014 Reading Challenge). В началото на годината всеки имаше възможност да определи сам за себе си колко книги може да прочете през цялата година. За хората, които не четат много, а биха искали, но не намират време, това е една прекрасна мотивация. Могат да следят прогреса си и дали вървят по план, за да изпълнят предизвикателството. Естествено, не е хубаво да се поставят нереалистични цели, затова всеки трябва да си прецени възможностите и времето, което може да отделя. 

Освен всичко написано до тук, сайтът предлага и много забавления, като игри, тестове и различни цитати всеки ден. Цитатът за днес е следният:


Day followed day, each one a little different from the one before...but the little house stayed just the same.
— Virginia Lee Burton

А любимата ми секция е "Goodreads Voice", където можете да намерите интервюта с различни автори, видеа и интересни статии. В някой от следващите постове ще разгледам едно такова интервю, за да придобиете повече представа.

В блога съм добавила и секция, водеща към моя профил в Goodreads. 

И сега, ако още нямате регистрация, влезте на Goodreads.com и открийте един нов свят. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар