неделя, 14 декември 2014 г.

Литературно четене : Подари време

Днес бих искала да ви разкажа за едно събитие, което се състоя на 11 декември в заведението The Cocktail Bar. Организаторите "Фондация Подари Книга" организираха литературно четене на тема "Подари време".

Малко повече за самите организатори:

Подарете Книга е инициатива започнала през 2010 г. Това са група от доброволци, които събират книги в домовете си или на работа, и в края на всеки месец ги носят в домове за сираци. Подарете Книга започва с осем книги подарени от Благовеста Пугьова на едно детенце, Мелани. Тези първи осем книги тя надписва всичките с “Важно е да се чете”, “Продължавай да четеш”, “Не спирай да четеш, моля ти се” и т.н. Тя осъзнава, че това трябва да се случва не само за едно дете, а за всички, които си нямат родители и приятели, които да им отворят очите за книгите, да им покажат как хубаво се мечтае с книгите. Веднага след това тя прави страница във фейсбук -- https://www.facebook.com/podarete.kniga и търси доброволци, които да събират книги и в другите градове. И така, доброволец след доброволец и дом след дом.

Една страхотна инициатива, за която се търсят доброволци. Ако имате желание и време, можете да подарите своето. Разглейдайте ФБ страницата и сайта на фондацията, ето ТУК.

На тазгодишното декемврийско литературно четене авторите, които бяха поканени да споделят свои произведения на тема "Подари време" бяха Калин Терзийски, Илиян Любомиров(известен с псевдонома си Августин Господинов - за когото имам и пост - ето ТУК  ), Тома Марков, Стефан Иванов, Радослав Парушев и Благовеста Пугьова, която наскоро е издала своя стихосбирка, а и междудругото е номинирана за жена на годината в категория "Общество". Стискаме ѝ палци.

Минути преди началния час заведението започна да се пълни. На входа ни посрещна една симпатична девойка от фондацията с програма и картичка, лично направена от дете в дом. Това е и неговата лична покана към теб да му подариш малко от своето време.

Аз получих картичка от Слав :)




Въвеждащите думи бяха на Калин Терзийски, който каза, че "писалите не са хора, които ще се притеснят да дарят време. Който откъсне от времето си и го даде, е един разкошен човек."

Четенето продължи със стихове на Стефан Иванов и Благовеста Пугьова, която за пръв път чете от издадената си наскоро книга "Утре в 10 на Луната"

След това вечерта продължи с Августин Господинов и неговите стихове, като може би най-силно въздействие на публиката, направи прозиведението му "Време в буркани". Можете да го прочетете - ТУК

За съжаление не можах да присъствам до самия край, но доколкото разбрах от приятели Калин Терзийски е грабнал микрофона и е продължил да чете. Непременно ще остана до края следващия път.

И в заключение: подарявайте време. Времето е може би най-ценният подарък. Бъдете със семействата си и не забравяйте да се погрижите и за хората в нужда, но не само по празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар