вторник, 10 февруари 2015 г.

Скоростно четене: Книга от 223 страници за 77 минути - Как?

Когато попадна на по-дебела книга, често ми се е искало да мога да чета по-бързо или просто да има някакъв начин за скоростно четене. И тогава попаднах нa статия, в която се разказва за това.

Spritz е компания, която разработва технология за скоростно четене. С помощта на технологията читателите ще имат възможност да преминат през голямо количество от текст, четейки всяка дума за определен период от време, същото, което отнема за обръщане на страница на електронен четец.

Основата на концепцията на Spritz е, че се губи много време за предвижване на очите от едната страна до другата, от една дума на следващата. С бързото показване на думи, една след друга, всички на едно място, движението на очите е ограничено до нула. Това, което е нео
Компанията продава лицензи на други компании, които биха искали да използват технологията в операционни системи, приложения, уебсайтове и др.

Трябва да го опитате и сами:

Това е текст с 250 думи в минута



Сега пробвайте същото нещо с 350 думи в минута


А сега с 500 думи в минута



Един студент чете средно между 200 и 400 думи в минута, докато използвайки Spritz можете да стигнете до 1000. Така например, за да прочетете първата книга от поредицата Хари Потър(223 страници) ще са ви нужни 77 минути.

Компанията обяснява, че всяка дума не е просто центрирана в Spritz кутията, ами по-скоро е сложена оптимално добре, за да позволява по-малко движение на окото. Единственото нещо, което ограничава разбирането е способността на всеки един да разпознава думи и да разбира значението им.

Идеята, като цяло е добра, но честно казано се чувствам малко стресирана да проследявам всяка една минута и да разбирам нейното значение. Но това може да се промени със скоростта. В блога на компанията можете да изпробавате и различни скорости - ето ТУК.

Вие какво мислите за технологията?



Няма коментари:

Публикуване на коментар