сряда, 28 май 2014 г.

Goodreads - "Под небето на Тоскана" от Франсис Мейс

В категорията "Какво да четем" в днешния списък попада "Под небето на Тоскана" на Франсис Мейс. Попаднах на нея съвсем случайно от ViewSofia, които имат страхотна статия по темата.

Тъй като съм голяма почитателка на Италия, италианската кухня, историята, архитектурата и изобщо "ла долче вита", смятам, че книгата ще бъде интересно четиво и за всички фенове на "Яж, моли се и обичай" на Елизабет Гилбърт, където част от книгата е посветена на Рим (моята любима част).

В "Под небето на Тоскана" са събрани автобиографичните записки на авторката Франсис Мейс, която влиза в чуден нов свят, където започва да възстановява една изоставена вила в живописната провинция Тоскана. Франсис Мейс открива невероятни съкровища на всяка крачка - избледнели стенописи, лозе при диво обрасли храсти в градината,, оживени пазари и възхитителни хора. В "Под небето на Тоскана", тя носи лирическия глас на един поет, окото на опитен пътешественик и изискания вкус на готвач и подканва читателите си да проучат удоволствията на италианския живот.

По книгата "Под небето на Тоскана" е направен и едноименен филм с участието на номинираната за Оскар актриса Даян Лейн. Веднага си изтеглих филма и още тази вечер смятам да посветя времето си на филма с чаша бяло вино, брускети с домати, моцарела и босилек и "долче фар ниенте" :)

Тези, които не обичат да гледат филма, преди да прочетат книгата, могат да се насочат и към други нейни творби, като "Хубавата Тоскана" и "Всеки ден в Тоскана". А за да привлека вниманието още повече, снимките на писателката на сайта й не само събуждат въображението, но и апетита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар