петък, 30 май 2014 г.

За плажните библиотеки

Заради проливните дъждове тези дни, сякаш мирисът на море и  солта по кожата са по-скоро блян, отколкото близка действителност. И все пак, за да си ги припомним, ще ви запозная с една новина от близките дни.

Както знаем миналата година беше открита първата плажна библиотека в Европа. Тя се намира на централната плажна ивица в Албена. Плажуващите могат да си избират от над 2500 тома на повече от 15 езика и директно да четат на плажа. Тази година напук на мрачното време библиотеката беше открита на 24 май по случай празника на славянската писменост и култура. За този сезон организаторите са подготвили двойно повече книги, а жанровото разнообразие включва заглавия за всички вкусове - детски приказки, световна класика, трилъри, криминалета, романтични четива и мемоари. Планира се през юни библиотеки да има и пред хотелите "Калиакра" и "Гергана" - в двата края на ивицата.



Изглежда, плажните библиотеки набират популярност, тъй като този месец беше открита и първата такава в Гърция - в курортното градче Аия Ана на остров Евбея. Въпреки че, библиотеката не е толкова богата (над 300 книги на 4 езика), колкото родната ни, се надяваме инициативата да се разпространи навсякъде. Какво по-хубаво да четеш нова книга на плажа с мента със спрайт, наслаждавайки се на шума на вълните и морския бриз? :)

А вие ще я посетите ли? :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар