четвъртък, 5 ноември 2015 г.

CineLibri - струва си


Тази година издателство Colibri навършва 25 години и по случай юбилея си предлага на българската публика едно невероятно преживяване, а именно първия по рода си кино-литературен фестивал. На фестивала ще бъде представена селекция от 14 екранизации на литературни произведения, едни от които "Любовта трае 3 години" по книгата на Фредерик Бегбеде, "Непосилната лекота на битието" по романа на френския писател от чешки произход Милан Кундера и др.

CineLibri беше открит на 2 ноември с прожекцията на филма "Закуска в Тифани" по книгата на световно известния и обичан в България писател Труман Капоти, като специално за събитието сградата на НДК беше осветена в червено и жълто - цветовете не фестивала.

Поради големия интерес CineLibri ще продължи до 12 ноември, а не до 11ти, както беше оповестено в началото, така че разгледайте програмата и си купете билети, защото свършват бързо, а наистина си заслужава.

Развълнувана, аз самата побързах да се прибера и да споделя своите впечатления от филма "Никой не се спасява сам" по едноименния роман на Маргарет Мацантини. Лично авторката и съпругът ѝ Серджо Кастелито откриха прожекцията на филма. (Следващият път като гледате рекламата на Lavazza по телевизията, се загледайте в главното действащо лице - ето това е Серджо Кастелито - актьор и режисьор.)

С успехи семейството може да се похвали не само в личен план(щастливи родители на 4 деца), но и в професионален. "Маргарет Мацантини пише романа "Чуй ме" (2001), който е преведен на над 30 езика и увенчан с престижните отличия "Стрега", "Гринциане Кавур", "Рапало Каридже", приза на град Бари и европейската награда "Цептер". По него Серджо Кастелито заснема филм с Пенелопе Крус в главната роля. През 2008г. излиза световният бестстелър "Да дойдеш на света", удостоен с "Кампиело" и екранизиран от съпруга ѝ отново с участието на Пенелопе Крус. През 2011г. романът "Никой не се спасява сам" се продава в огромни тиражи, получава авторитетно отличие "Флаяно" и е преведен на десетки езици." (CineLibri Book&Film Festival)

Първата ми виртуална среща със Серджо Кастелито беше във филма "Не мърдай" или "Чуй ме", където той играе и главна мъжка роля. Изключително трогателен и завладяващ филм. Засегнати са житейски теми като семейството, любовта, работата, изневярата, смъртта и много други. На 7 ноември точно в 20.00 часа в кино Одеон ще бъде открита и прожекцията на филма. Силно препоръчвам да го гледате, като ще имате възможност да си закупите някоя от книгите на Маргарет Мацантини на по-ниска цена.

А първата ни истинска среща беше на прожекцията на филма "Никой не се спасява сам" в кино Люмиер. На входа от едната страна Маргарет Мацантини подписва книги на своите читатели, а от другата страна Серджо Кастелито говори на италиански с преводачката на книгата "Никой не се спасява сам", като от време на време поглежда гордо съпругата си. Изключителна двойка - стилни, уравновесени, амбициозни, целеустремени. За съжаление още не мога да кажа нищо за творчеството на писателката, но побързах да поправя тази грешка, като си закупих нейни романи. Но от това, което видях в прожектирания тази вечер филм, мога да гарантирам, че и книгата ще ми хареса. Това е универсален филм - за съвършената двойка, която заедно израства и заедно полита в мечтите, за стаената болка, която се излива в директни и безмилостни разговори. И все пак никой не се спасява сам. :) Силно препоръчвам!



Успях да shazam-на една от песните във филма и бих искала да я споделя с вас. Лека и спокойна нощ, приятели.





Няма коментари:

Публикуване на коментар